Domowa tortilla najlepsza! Dlaczego? Te ze sklepu mają tyle składu, że odechciewa się jeść. Najlepiej zrobić je samemu, nie wiesz jak? Spójrz na przepis, a nie pożałujesz. Pysznie wygląda i pysznie smakuje! I na pewno są zdrowsze! Zrób to sam!
Tortilla z kurczakiem i warzywami:
Ciasto:
6 szklanek mąki pszennej
480ml gorącej wody
6 łyżek oleju
szczypta soli
Nadzienie:
500g piersi z kurczaka
3 pomidory
puszka kukurydzy
sałata rzymska
1 ogórek zielony
papryka czerwona
olej
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
kilka łyżek majonezu
Przygotowanie:
Ciasto:
W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej i mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na 6 mniej więcej równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia.
Smażymy na suchej patelni niecałą minutkę z jednej strony, przewracamy i smażymy około 30 sekund. Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Znów obracamy i smażymy jeszcze 30 sekund.
Nadzienie:
Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju przez około 15 minut.
Warzywa myjemy. Ogórka obieramy ze skórki i razem z papryką i pomidorami kroimy w kostkę. Sałatę rwiemy na małe kawałki, dodajemy kukurydzę. Doprawiamy i mieszamy z majonezem.
Placki podgrzewamy osobno przez 10 sekund w mikrofali lub na suchej rozgrzanej patelni. Następnie na każdy układamy warzywną sałatkę i mięso, zawijamy.
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz