poniedziałek, 27 lutego 2017

Sernik z masą krówkową

Sernik ten jest zdecydowanie moim ulubionym, puszysty, miękki i
delikatny. Rozszedł się w mig. 





Sernik z masą krówkową:

Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera śmietankowego
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 opakowania budyniu waniliowego
1 kostka masła

1 puszka masy krówkowej
oraz polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę z proszkiem.
Wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą blachę (28x42) wyłożoną
papierem.

Masa:
Jajka rozbić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną
pianę. Miękkie masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, 2 budyniami oraz
5 żółtkami. Dodać 1 kg sera śmietankowego. Na koniec delikatnie
wymieszać z białkami. 

Gotową masę krówkową wysmarować na wierzch ciasta. Na warstwę masy
wyłożyć masę serową. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do
temp. 180° C i piec ok. 1 godziny. 

Polewę czekoladową przygotuj według instrukcji na opakowaniu, polej
wystudzone ciasto.

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 24


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz