poniedziałek, 27 lutego 2017

Sernik cytrynowy z czekoladą

Bardzo lubię robić smakołyki na zimno. Sernik idealny do kawy na upalne dni.



Sernik cytrynowy z czekoladą: blat biszkoptowy Masa cytrynowa: 50 dag twarogu 2 galaretki cytrynowe 10 dag cukru Masa czekoladowa: po 5 dag czekolady mlecznej i gorzkiej 350 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny Do dekoracji: starta czekolada Przygotowanie: Do tortownicy wkładamy biszkopt. Masa serowa: Twaróg miksujemy z cukrem na jednolitą masę, galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody, studzimy i mieszamy z twarogiem. Wylewamy masę na biszkopt i schładzamy. Masa czekoladowa: Czekolady z 2 łyżkami śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody na małym ogniu. Resztę śmietanki ubijamy. 2 łyżki bitej śmietany mieszamy z czekoladą. Delikatnie mieszamy z resztą śmietany i ostudzoną żelatyną. Wykładamy na masę serową. Schładzamy i dekorujemy. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 12

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz