Bardzo lubię robić smakołyki na zimno. Sernik idealny do kawy na upalne
dni.
Sernik cytrynowy z czekoladą:
blat biszkoptowy
Masa cytrynowa:
50 dag twarogu
2 galaretki cytrynowe
10 dag cukru
Masa czekoladowa:
po 5 dag czekolady mlecznej i gorzkiej
350 ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
starta czekolada
Przygotowanie:
Do tortownicy wkładamy biszkopt.
Masa serowa:
Twaróg miksujemy z cukrem na jednolitą masę, galaretki rozpuszczamy w
1/2 szklance gorącej wody, studzimy i mieszamy z twarogiem. Wylewamy masę
na biszkopt i schładzamy.
Masa czekoladowa:
Czekolady z 2 łyżkami śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody na małym ogniu. Resztę
śmietanki ubijamy. 2 łyżki bitej śmietany mieszamy z czekoladą.
Delikatnie mieszamy z resztą śmietany i ostudzoną żelatyną.
Wykładamy na masę serową. Schładzamy i dekorujemy.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 12
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz