Lubię piec różne słodkości. Królewicz jest pyszny i szybko znika z
talerza. Bez niego Święta się nie obejdą.
Ciasto Królewicz :
Placki miodowe:
3,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
10 dag margaryny
1 jajko
2 łyżeczki sody
2 łyżki kwaśnej śmietany
Miód rozpuścić z margaryną. Ostudzić. Resztę produktów
połączyć,po przestudzeniu dodać miód z margaryną.Zagnieść.Ciasto
podzielić na 2 części.Piec w 190°C około 20 minut.Pieczemy na kolor
złoty.
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka i
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej
formy papierem. Pieczemy około 30 minut w 180°C.
Krem:
10 dag cukru
0.5 l mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Kostka margaryny
Odlewamy szklankę mleka,miksujemy krótko z mąkami, cukrem waniliowym.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie się gotować dodajemy
zmiksowane mleko i mieszamy, aż będzie budyń. Na koniec ucieramy z
margaryną.
Oraz Gotowa polewa czekoladowa
Układamy 1 placek miodowy,wylewamy masę. Potem układamy biszkopt i znów
masę, oraz 2 placek miodowy. Na wierzch polać polewą czekoladową.
Czas przygotowania: 1,5 godz
Ilość porcji: 20
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz