poniedziałek, 27 lutego 2017

Królewicz

Lubię piec różne słodkości. Królewicz jest pyszny i szybko znika z
talerza. Bez niego Święta się nie obejdą.




Ciasto Królewicz :
Placki miodowe:

3,5 szklanki mąki
 
3/4 szklanki cukru

2 łyżki miodu

10 dag margaryny

1 jajko

2 łyżeczki sody

2 łyżki kwaśnej śmietany

Miód rozpuścić z margaryną. Ostudzić. Resztę produktów
połączyć,po przestudzeniu dodać miód z margaryną.Zagnieść.Ciasto
podzielić na 2 części.Piec w 190°C około 20 minut.Pieczemy na kolor
złoty.

Biszkopt:

4 jajka 

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka i
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej
formy papierem. Pieczemy około 30  minut w 180°C.

Krem:

10 dag cukru

0.5 l mleka

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy 

Kostka margaryny

Odlewamy szklankę mleka,miksujemy krótko z mąkami, cukrem waniliowym.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.  Kiedy zacznie się gotować dodajemy
zmiksowane mleko i mieszamy, aż będzie budyń. Na koniec ucieramy z
margaryną. 

Oraz Gotowa polewa czekoladowa

Układamy 1 placek miodowy,wylewamy masę. Potem układamy biszkopt i znów
masę, oraz 2 placek miodowy. Na wierzch polać polewą czekoladową. 


Czas przygotowania: 1,5 godz
Ilość porcji: 20

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz