czwartek, 2 marca 2017

Brzoskwiniowiec na maślance

W sezonie często gości na naszym stole. Najlepszy placek! Jest puszysty, delikatny i wilgotny! Możemy go robić z różnymi owocami, ale ja tym razem zrobiłam z brzoskwiniami. Proste ciasto dla zabieganych! :)




Brzoskwiniowiec na maślance: Ciasto: 2 szklanki maślanki 4 jajka 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy szklanka oliwy 5 szklanek mąki 6 łyżeczek proszku do pieczenia Kruszonka: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1/2 kostki masła 4 łyżki oliwy oraz 6 brzoskwiń Przygotowanie: Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając maślankę i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta, na koniec wsypujemy cukier waniliowy. Wylewamy na blachę (25x36). Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy w plastry i układamy na cieście. Miękkie masło ucieramy z cukrem i oliwą. Dodajemy mąkę tak, by powstały grudki. Rozkruszamy na owocach. Pieczemy 50 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C, po czym ostudzić. Wierzch polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia: 50 minut Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz