niedziela, 26 lutego 2017

Jabłecznik

Dzięki galaretce agrestowej nadaje mu ciekawy owocowy smak. Idealne na rodzinne popołudnie.

Jabłecznik: Biszkopt: 8 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 l musu jabłkowego 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa Dodatkowo: lukier Przygotowanie: Ciasto: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej blachy (28x40) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu przekrawamy na pół. Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.Studzimy i mieszamy razem z musem. Odstawiamy do stężenia. Stężałą masę rozsmarowujemy na połowie ciasta i przykrywamy drugą częścią. Wierzch ciasta lukrujemy. Schładzamy w lodówce. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia: 25 minut Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz