Lekki i smaczny. Wskazany na wszelkie uroczystości.
Przepis na Piankowiec: Ciasto: 4 jajka 8 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Pianka: galaretka truskawkowa galaretka cytrynowa 500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego Przygotowanie: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Następnie obie mąki przesiane i wymieszanie z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Wylać na blachę (25x35 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C . Pianka: Każdą galaretkę zalej 125ml wrzątku i mieszając dokładnie rozpuść. Ostudź mieszając cały czas. Schłodzone mleko ubij na pianę. Połowę zmiksuj z galaretką truskawkową, a resztę z cytrynową. Gdy pianki zaczną tężeć ostrożnie wylej na ciasto (tak, aby utworzyły 2 kolorowe warstwy). Wstawić do lodówki do stężenia. Czas przygotowana: 55 minut Ilość porcji: 24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz