wtorek, 28 lutego 2017

Piankowiec

Lekki i smaczny. Wskazany na wszelkie uroczystości.




Przepis na Piankowiec:

Ciasto:
4 jajka
8 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Pianka:
galaretka truskawkowa
galaretka cytrynowa
500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

Przygotowanie:

Ciasto: 
Białka oddzielić od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania dodać cukier i żółtka. Następnie obie mąki przesiane i
wymieszanie z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie
wymieszać. Wylać na blachę (25x35 ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C .

Pianka:
Każdą galaretkę zalej 125ml wrzątku i mieszając dokładnie rozpuść.
Ostudź mieszając cały czas. Schłodzone mleko ubij na pianę. Połowę
zmiksuj z galaretką truskawkową, a resztę z cytrynową. Gdy pianki
zaczną tężeć ostrożnie wylej na ciasto (tak, aby utworzyły 2 kolorowe
warstwy). Wstawić do lodówki do stężenia.

Czas przygotowana: 55 minut
Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz