niedziela, 26 lutego 2017

Sernik

Puszysty, idealny w smaku i w swojej prostocie. Nie może go zabraknąć na
świątecznym stole.



Przepis na Sernik:

Ciasto:
3 szklanki mąki
4 jaja
3/4 kostki margaryny
3 łyżki śmietany 18 %
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera
6 jaj
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
olejek cytrynowy
1 budyń waniliowy
sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek, białka zostawić do masy serowej.
Żółtka, mąkę, margarynę i resztę składników zagnieść na kruche
ciasto. Połowę ciasta włożyć do zamrażarki, a drugą połowę
wyłożyć na blachę (25x36) wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa:

Ser przemielić. Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodawać
po 1 żółtku. Stopniowo dodajemy ser, a następnie budyń, olejek i sok z
cytryny. Białka oraz białka zostawione od ciasta ubijamy na sztywną
pianę i wymieszać z masę serową. Masę wyłożyć na ciasto.
Na wierzch ścieramy na tarce schłodzone ciasto. Piec 50 minut w 180°C.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia i lukrujemy.

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz