Szybka Szarlotka:
Ciasto:
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku
1 szklanka cukru
Nadzienie:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
250g margaryny
Oraz: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto (sypkie) wymieszać. Podzielić na 3 części.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z cynamonem i cukrem.Podzielić na 2 części.
Na natłuszczoną tortownicę o średnicy 23 cm wsypać jedną część ciasta sypkiego, potem jabłka, na to znowu sypkie składniki i 2 część jabłek i na koniec znów sypkie ciasto. Na wierzch zetrzeć równomiernie margarynę (na całą powierzchnię) i piec 50 minut w 180°C. Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 14-16
Świetny wpis. Będę na pewno tu częściej.
OdpowiedzUsuń