niedziela, 26 lutego 2017

Eklerki

Eklerki są łatwe do zrobienia i pysznie smakują. Robię je nie tylko w
karnawał ale i cały rok.

Eklerki

Ciasto parzone  :

2 szklanki mąki
kostka margaryny
2 szklanki wody
8 jaj

Masa budyniowa :

1,5 l mleka
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
cukier waniliowy

Polewa kakaowa :

20 dag cukru 
14 dag masła
2 łyżki kakao
2 łyżki wody 

PRZYGOTOWANIE

1. Wodę zagotować z margaryną. Na wrzący płyn wsypać mąkę,
zmniejszyć ogień i szybko ucierać ciasto tak długo, aż stanie się
lśniące, gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.
2. Zdjąć garnek z ognia,po przestudzeniu wbijać kolejno jajka, cały
czas ucierając, aż ciasto ostygnie.
3. Miękkie, błyszczące ciasto nabierać łyżką i nakładać do rękawa
cukierniczego. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać podłużne
eklery. Piec 30 minut w 200 °C.
Po upieczeniu eklery studzimy.
4. Wszystkie składniki masy budyniowej mieszamy i gotujemy. Studzimy.
Składniki polewy rozpuść na małym ogniu i przez chwilę gotuj.
Następnie zdejmij z ognia,  schłódź.
5. Eklery przekrawamy, na dolną część nakładamy masę budyniową i
przykrywamy górną część eklera posmarowaną polewą kakaową. 
 
Czas przygotowania: 60 minut 
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość sztuk: 30

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz