Eklerki są łatwe do zrobienia i pysznie smakują. Robię je nie tylko w karnawał ale i cały rok.
Eklerki Ciasto parzone : 2 szklanki mąki kostka margaryny 2 szklanki wody 8 jaj Masa budyniowa : 1,5 l mleka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru cukier waniliowy Polewa kakaowa : 20 dag cukru 14 dag masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE 1. Wodę zagotować z margaryną. Na wrzący płyn wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i szybko ucierać ciasto tak długo, aż stanie się lśniące, gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. 2. Zdjąć garnek z ognia,po przestudzeniu wbijać kolejno jajka, cały czas ucierając, aż ciasto ostygnie. 3. Miękkie, błyszczące ciasto nabierać łyżką i nakładać do rękawa cukierniczego. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać podłużne eklery. Piec 30 minut w 200 °C. Po upieczeniu eklery studzimy. 4. Wszystkie składniki masy budyniowej mieszamy i gotujemy. Studzimy. Składniki polewy rozpuść na małym ogniu i przez chwilę gotuj. Następnie zdejmij z ognia, schłódź. 5. Eklery przekrawamy, na dolną część nakładamy masę budyniową i przykrywamy górną część eklera posmarowaną polewą kakaową. Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 30 minut Ilość sztuk: 30
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz