Bardzo pożywna i aromatyczna. Rozgrzeje w chłodne dni.
Zupa fasolowa:
250g fasoli Jaś
3 marchewki
6 dużych ziemniaków
4 średnie pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
liść laurowy
1 liść selera
pęczek natki pietruszki
kostka rosołowa
majeranek
łyżeczka degusty
pieprz, sól
olej
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Marchew, ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, liść selera i natkę pietruszki posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i zagotować. Doprawić przyprawami do smaku. Gotować, aż składniki będą miękkie. W rondelku rozgrzać olej, dodać 2 łyżki mąki i smażyć chwilę na kolor złoty. Zasmażkę wlać do zupy i przez kilka minut gotować.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji : 6
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz