poniedziałek, 27 lutego 2017

Babka kawowa

Idealna na Wielkanocny stół i nie tylko.Świetnie nadaje się na
wszelkie uroczystości rodzinne. Jest bardzo puszysta. Zawsze się udaje.




Babka kawowa:

5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki majonezu

Lukier:
250 g cukru pudru
3 łyżki stołowe gorącej wody

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie
dodać cukier, żółtka, mąki oraz cukier waniliowy i proszek do
pieczenia. Dołożyć majonez.

2/3 ciasta przelać do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
formy. Do reszty dodać kawę rozpuszczalną, dokładnie wymieszać i
również wlać do formy.

Piec ok. 45 min w temp. 180 °C. Cukier puder wymieszać z 3 łyżkami
gorącej wody i polać babkę

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 12-16

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz