Idealna na Wielkanocny stół i nie tylko.Świetnie nadaje się na wszelkie uroczystości rodzinne. Jest bardzo puszysta. Zawsze się udaje.
Babka kawowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki majonezu Lukier: 250 g cukru pudru 3 łyżki stołowe gorącej wody Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier, żółtka, mąki oraz cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dołożyć majonez. 2/3 ciasta przelać do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Do reszty dodać kawę rozpuszczalną, dokładnie wymieszać i również wlać do formy. Piec ok. 45 min w temp. 180 °C. Cukier puder wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i polać babkę Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 12-16
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz