poniedziałek, 27 lutego 2017

Sernik kapłański

Bardzo lubię rozpływające się w ustach mocno kakaowe ciasto w połączeniu z delikatnym serem. Idealny na rodzinne spotkania!

Sernik kapłański: Ciasto: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki kakao 1/2 opakowania proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 4 jajka 200g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Przygotować ciasto: składniki zagnieść, podzielić na dwie części (jedna powinna być nieco większa od drugiej). Ulepić z nich kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Przygotować masę: 4 żółtka utrzeć z 1 i 1/2 szklanki cukru, 200g masła i 1 opakowaniem cukru wanilinowego na puszystą masę. Wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ciągle ucierając dodawać ser biały po 1 łyżce. Na koniec wymieszać masę z ubitymi na sztywno białkami. Schłodzone ciasto wyjąć. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blachę (25x36). Na ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Sernik piec przez 50 minut w temperaturze 180°C. Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz