Bardzo lubię rozpływające się w ustach mocno kakaowe ciasto w
połączeniu z delikatnym serem. Idealny na rodzinne spotkania!
Sernik kapłański:
Ciasto:
250g margaryny
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki kakao
1/2 opakowania proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
4 jajka
200g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Przygotować ciasto: składniki zagnieść, podzielić na dwie części
(jedna powinna być nieco większa od drugiej). Ulepić z nich kule,
zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Przygotować masę: 4 żółtka utrzeć z 1 i 1/2 szklanki cukru, 200g
masła i 1 opakowaniem cukru wanilinowego na puszystą masę. Wsypać 2
łyżki mąki ziemniaczanej. Ciągle ucierając dodawać ser biały po 1
łyżce. Na koniec wymieszać masę z ubitymi na sztywno białkami.
Schłodzone ciasto wyjąć. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o
dużych oczkach na blachę (25x36). Na ciasto wylewamy masę serową. Na
wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Sernik piec przez 50 minut w
temperaturze 180°C.
Czas przygotowania: 60 minut + pieczenie
Ilość porcji: 24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz