Lubię próbować nowe przepisy. Są to jarskie kotleciki z białej
fasoli. Bardzo sycące.
Otoczaki dunajeckie:
Ciasto:
0,5 kg fasoli Jaś
2 cebule
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pieprz, sól , majeranek
Farsz:
3 jajka ugotowane na twardo
250 g pieczarek
1 cebula
pieprz, sól
Dodatkowo:
bułka tarta
olej
Przygotowanie:
Ciasto : Fasolę namoczyć na noc. Następnie ugotować do miękkości w
lekko osolonej wodzie. Zmiksować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
na oleju. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną oraz podsmażoną cebulę.
Doprawić do smaku. Wymieszać.
Farsz:
Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju,
doprawić. Jajka pokroić w kostkę i wymieszać z pieczarkami i cebulą.
Na ręce formować otoczaki i w środek nakładać farsz. Formować kotlety
i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 20 sztuk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz