piątek, 31 marca 2017

Mazurek z bakaliami

Robię go nie tylko w Święta. Jest idealny na każdy podwieczorek. Możecie dodać różne bakalie. Najlepiej smakuje bez żadnych mas czy lukru. 




Mazurek z bakaliami:

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 szklanka cukru
25 dag margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag rodzynek
skórka otarta z cytryny

Do dekoracji:
5 dag płatków migdałów
1 żółtko

Przygotowanie:

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu
utrzeć margarynę na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą
jajeczną oraz mąką wymieszaną z proszkiem.
Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość
przełożyć na blachę (28x41) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką
tartą. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać płatkami
migdałów. Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec około 30 min na kolor złoty. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 12-16

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz