Robię go nie tylko w Święta. Jest idealny na każdy podwieczorek. Możecie dodać różne bakalie. Najlepiej smakuje bez żadnych mas czy lukru.
Mazurek z bakaliami: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka cukru 25 dag margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag rodzynek skórka otarta z cytryny Do dekoracji: 5 dag płatków migdałów 1 żółtko Przygotowanie: Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć margarynę na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę (28x41) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać płatkami migdałów. Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec około 30 min na kolor złoty. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut Ilość porcji: 12-16
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz