Pyszne pączki: 4 pełne szklanki mąki (po 250 ml) 60 g drożdży 60 g masła (stopionego i przestudzonego) 6 żółtek 4 łyżki cukru 400 ml mleka Lukier: 2 szklanki cukru pudru 4-5 łyżek zimnej wody skórka pomarańczowa Dodatkowo: marmolada różana olej Przygotowanie: Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego lekko podgrzane mleko, pozostały cukier, mąkę, masło oraz żółtka. Starannie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i szklanką wykrawać z niego krążki, poczekać, aż wyrosną. Pączki smażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręczniki papierowe, aby osączyć je z tłuszczu. Na koniec każdy pączek napełnić marmoladą za pomocą szprycy. Lukier: Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta jednolita masa. Pączki polukrować i udekorować skórką pomarańczową. Czas przygotowania: 90 minut Ilość sztuk: 16
niedziela, 26 lutego 2017
Pyszne pączki
Domowe pączki są nie do przebicia. Prawdziwe, domowe, tradycyjne.
Pyszne pączki: 4 pełne szklanki mąki (po 250 ml) 60 g drożdży 60 g masła (stopionego i przestudzonego) 6 żółtek 4 łyżki cukru 400 ml mleka Lukier: 2 szklanki cukru pudru 4-5 łyżek zimnej wody skórka pomarańczowa Dodatkowo: marmolada różana olej Przygotowanie: Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego lekko podgrzane mleko, pozostały cukier, mąkę, masło oraz żółtka. Starannie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i szklanką wykrawać z niego krążki, poczekać, aż wyrosną. Pączki smażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręczniki papierowe, aby osączyć je z tłuszczu. Na koniec każdy pączek napełnić marmoladą za pomocą szprycy. Lukier: Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta jednolita masa. Pączki polukrować i udekorować skórką pomarańczową. Czas przygotowania: 90 minut Ilość sztuk: 16
Pyszne pączki: 4 pełne szklanki mąki (po 250 ml) 60 g drożdży 60 g masła (stopionego i przestudzonego) 6 żółtek 4 łyżki cukru 400 ml mleka Lukier: 2 szklanki cukru pudru 4-5 łyżek zimnej wody skórka pomarańczowa Dodatkowo: marmolada różana olej Przygotowanie: Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego lekko podgrzane mleko, pozostały cukier, mąkę, masło oraz żółtka. Starannie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i szklanką wykrawać z niego krążki, poczekać, aż wyrosną. Pączki smażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręczniki papierowe, aby osączyć je z tłuszczu. Na koniec każdy pączek napełnić marmoladą za pomocą szprycy. Lukier: Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsta jednolita masa. Pączki polukrować i udekorować skórką pomarańczową. Czas przygotowania: 90 minut Ilość sztuk: 16
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz