wtorek, 28 lutego 2017

Placuszki na kefirze z ryżem

Delikatne, aromatyczne. Nie pożałujecie kiedy je zrobicie, pierwszy
kęs i nie będziecie mogli się oderwać.. Pychotka!




Placuszki na kefirze z ryżem:

400ml kefiru lub zsiadłego mleka
1 jajko
2 opakowania cukru waniliowego
2 jabłka
1 szklanka mąki
100g ryżu
olej do smażenia
cukier puder lub kryształ do posypania

Przygotowanie:
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Jabłka
obierz, zetrzyj na tarce.
W misce wymieszaj kefir lub zsiadłe mleko z jajkiem, mąką i cukrami
waniliowymi. Dodaj jabłka i ugotowany ryż (możesz też dodać szczyptę
proszku do pieczenia), dokładnie wymieszaj.
Olej rozgrzać na patelni. Kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta,
formując małe placki. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Osączyć
z tłuszczu. Podawać na ciepło posypane z cukrem pudrem lub kryształem.

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz