Delikatne, aromatyczne. Nie pożałujecie kiedy je zrobicie, pierwszy kęs i nie będziecie mogli się oderwać.. Pychotka!
Placuszki na kefirze z ryżem: 400ml kefiru lub zsiadłego mleka 1 jajko 2 opakowania cukru waniliowego 2 jabłka 1 szklanka mąki 100g ryżu olej do smażenia cukier puder lub kryształ do posypania Przygotowanie: Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj kefir lub zsiadłe mleko z jajkiem, mąką i cukrami waniliowymi. Dodaj jabłka i ugotowany ryż (możesz też dodać szczyptę proszku do pieczenia), dokładnie wymieszaj. Olej rozgrzać na patelni. Kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta, formując małe placki. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu. Podawać na ciepło posypane z cukrem pudrem lub kryształem. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz