Sernik z bezą: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka 150 g rodzynek Beza: 6 białek 3/4 szklanki cukru Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Szybko wyrabiamy. Owijamy folią i schładzamy w lodówce. Masa: W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka i miksujemy z cukrem, twarogiem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem, osuszamy i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy serowej i mieszamy. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy. Wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę serową. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Wykładamy na masę serową. Pieczemy 45 minut w temp. 180°C. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Czas przygotowania: 55 minut Czas pieczenia: 45 minut Ilość porcji: 24
poniedziałek, 27 lutego 2017
Sernik z bezą
Polecam wszystkim miłośnikom serników i nie tylko!
Sernik z bezą: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka 150 g rodzynek Beza: 6 białek 3/4 szklanki cukru Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Szybko wyrabiamy. Owijamy folią i schładzamy w lodówce. Masa: W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka i miksujemy z cukrem, twarogiem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem, osuszamy i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy serowej i mieszamy. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy. Wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę serową. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Wykładamy na masę serową. Pieczemy 45 minut w temp. 180°C. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Czas przygotowania: 55 minut Czas pieczenia: 45 minut Ilość porcji: 24
Sernik z bezą: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka 150 g rodzynek Beza: 6 białek 3/4 szklanki cukru Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Szybko wyrabiamy. Owijamy folią i schładzamy w lodówce. Masa: W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka i miksujemy z cukrem, twarogiem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem, osuszamy i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy serowej i mieszamy. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy. Wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę serową. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Wykładamy na masę serową. Pieczemy 45 minut w temp. 180°C. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Czas przygotowania: 55 minut Czas pieczenia: 45 minut Ilość porcji: 24
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz