Lubią je dzieci i dorośli. Nadziane konfiturami świetnie smakują!

Wyśmienite pączki:
1kg przesianej mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
10 dag drożdży
3/4 l mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
10 żółtek
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki octu
szczypta soli
konfitury lub dżem
olej do głębokiego smażenia
lukier
Przygotowanie:
Do miski wsypać 1 szklankę mąki i 1/3 szklanki cukru, utrzeć z
drożdżami, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć, odstawić
w ciepłe miejsce. Oddzielić żółtka, dodać do nich szczyptę soli,
odstawić na 10-15 minut, dodać do rozczynu. Połączyć z cukrem, cukrem
waniliowym, spirytusem. Dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i
roztopione masło oraz przesianą mąkę, wymieszać.
Starannie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie
rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i szklanką wykrawać z niego
krążki, poczekać, aż wyrosną.
Pączki smażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Wykładać na ręczniki
papierowe, aby osączyć je z tłuszczu. Na koniec każdy pączek
napełnić konfiturą za pomocą szprycy. Można polukrować.
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość sztuk: 50
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz