wtorek, 28 lutego 2017

Śmietanowiec z galaretką

Zasmakuje każdemu. Świetny do kawy.




Śmietanowiec z galaretką: Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 800ml kwaśnej śmietany 2 szklanki cukru cukier waniliowy 6 łyżek żelatyny Oraz 3 galaretki cytrynowe starta czekolada Przygotowanie: Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej blachy (28x42) wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół. Galaretki rozpuszczamy 1,5 l gorącej wody.Ostudzić, gdy zgęstnieją wylać na połowę ciasta i przykryć drugą częścią. Masa: Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wody i przestudzoną wlać do śmietany. Masę wylać na biszkopt. Posypujemy odrobiną startej czekolady.Schładzamy. Czas przygotowania: 70 min Ilość porcji: 16-18

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz