Zasmakuje każdemu. Świetny do kawy.
Śmietanowiec z galaretką:
Biszkopt:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
800ml kwaśnej śmietany
2 szklanki cukru
cukier waniliowy
6 łyżek żelatyny
Oraz
3 galaretki cytrynowe
starta czekolada
Przygotowanie:
Biszkopt:
Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem
do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej blachy (28x42)
wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 °C. Po
upieczeniu ciasto przekrawamy na pół.
Galaretki rozpuszczamy 1,5 l gorącej wody.Ostudzić, gdy zgęstnieją
wylać na połowę ciasta i przykryć drugą częścią.
Masa:
Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wody i
przestudzoną wlać do śmietany. Masę wylać na biszkopt.
Posypujemy odrobiną startej czekolady.Schładzamy.
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 16-18
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz