Lekka, delikatna, rozpływa się w ustach, maliny dodają wspaniałego aromatu oraz koloru.
Babka piaskowa z malinami:
200 g mąki 200 g malin 250 g margaryny 250 g cukru 4 jajka skórka z cytryny 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Maliny przesypać odrobiną mąki. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny. Podczas ucierania dodawać kolejno jajka, przy czym każde następne dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze się połączy z masą. Wsypać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przelać trochę ciasta do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy. Wyrównać powierzchnię.Do reszty ciasta dodać maliny, przełożyć na ciasto w formie. Piec około 50 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia: 50 minut Ilość porcji: 18
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz