wtorek, 28 lutego 2017

Piernik bez miodu przekładany

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas. Co roku na moim stole
gości to ciasto. Niezapomniany aromatyczny smak. Polecam! 





Piernik bez miodu przekładany:

Ciasto:
6 jajek
słoik dżemu wiśniowego
2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
5 szklanek mąki
szklanka oleju
cukier waniliowy
po 2 łyżeczki przyprawy do piernika, sody i kakao

Masa:
szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
30 dag margaryny
cukier waniliowy
3 szklanki mleka w proszku

Polewa: 
tabliczka czekolady
pół kostki margaryny

oraz:
kolorowa posypka

Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na dużą blachę. Piec
50 minut w 180° C. Po upieczeniu przekroić na pół.

Masa:
Mleko zagotuj z cukrami. Ostudź. Margarynę ucieraj, dodając mleko i
mleko w proszku. Masą przełóż piernika. 

Składniki polewy stop, polej ciasto i udekoruj posypką. Schłódź.

Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz