wtorek, 28 lutego 2017

Pyzy

Pochodzę z Wielkopolski. U nas mówi się: kluchy na łachu, parowce,
kluchy z łacha, kluchy na lumpie. Kluski przypominają mi dzieciństwo,
niedzielny obiad pieczona kaczka z jabłkami i modrą kapustą :)




Pyzy drożdżowe:

1kg mąki pszennej
około 3/4 litra mleka
30g drożdży
2 jajka
sól
cukier

Przygotowanie:
Do  miski wlać 1,5 szklanki letniego mleka. Pokruszyć do niego drożdże,
dodać odrobinę cukru, na wierzch posypać lekko mąką. Naczynie
przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie,
dodać do niego przesianą mąkę, pozostałe mleko z wymieszanymi jajkami.
Dodać do tego szczyptę soli oraz dwie płaskie łyżki cukru.
Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Miskę przykryć
ścierką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto zwiększy
dwukrotnie objętość, zaczynamy formowanie kluch. Łyżką odrywamy po
kawałku ciasta, a następnie ręcznie (ręce obsypujemy mąką) formujemy
kulki, obtaczamy w mące i odkładamy na deskę obsypaną mąką do
wyrośnięcia. Podrośnięte układamy porcjami w garnku do parowania.
Parujemy około 10 minut.

Czas przygotowania: 70 minut
Ilość sztuk: 30

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz