W niedzielę zajadamy się naszymi ulubionymi wypiekami.
Biszkoptowiec z galaretką:
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 łyżeczki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
Kostka margaryny
kilka kropel olejku pomarańczowego
Oraz:
200g herbatników
2 cytrynowe galaretki
Przygotowanie:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, stopniowo
dodajemy cukier.Mieszamy z żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem i
kakao. Delikatnie mieszamy, wsypujemy do masy. Ciasto wlewamy na blachę
26x40.
Pieczemy 25 min w 180°C. Studzimy.
2.Galaretki rozpuszczamy w 1l wrzątku. Odstawiamy do stężenia.
3.Z pół litra mleka odlać pół szklanki , wsypać do niej budynie i 3
łyżki cukru, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego
mleka wlać rozdrobione budynie i olejek. Ostudzić, a następie utrzeć z
margaryną.
4. Na ciasto wykładamy masę budyniową , przykrywamy herbatnikami i
zalewamy tężejącą galaretką.Wstawiamy do lodówki na około 2-3
godziny.
Czas przygotowania: 55 minut
Ilość porcji: 18
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz