wtorek, 28 lutego 2017

Biszkoptowiec z galaretką

W niedzielę zajadamy się naszymi ulubionymi wypiekami.



Biszkoptowiec z galaretką: Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 3 łyżeczki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru Kostka margaryny kilka kropel olejku pomarańczowego Oraz: 200g herbatników 2 cytrynowe galaretki Przygotowanie: 1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier.Mieszamy z żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy, wsypujemy do masy. Ciasto wlewamy na blachę 26x40. Pieczemy 25 min w 180°C. Studzimy. 2.Galaretki rozpuszczamy w 1l wrzątku. Odstawiamy do stężenia. 3.Z pół litra mleka odlać pół szklanki , wsypać do niej budynie i 3 łyżki cukru, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać rozdrobione budynie i olejek. Ostudzić, a następie utrzeć z margaryną. 4. Na ciasto wykładamy masę budyniową , przykrywamy herbatnikami i zalewamy tężejącą galaretką.Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Czas przygotowania: 55 minut Ilość porcji: 18

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz