środa, 26 kwietnia 2017

Ciasto z dżemem z cukinii

Zaskakujące ciasto które jest z cukinii. Przepyszne w smaku, ciekawe i pomysłowe. Gwarantuję, że ciasto zniknie w mgnieniu oka.









Przepis na Ciasto z dżemem  z cukinii:

Biszkopt:

5 jajek
3/4 szkl cukru
po 1/2 szkl. mąki tortowej i ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

2 kg. cukinii
1 szkl. cukru
2 galaretki agrestowe
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Pianka:

2 śnieżki
2 galaretki cytrynowe
400 ml mleka

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę (25×36) wyłożoną papierem i pieczemy 25 min w temp 180 °C.

Masa:

Cukinie obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy cukier i galaretki. Mieszając gotujemy ok 10 minut, doprawiamy kwaskiem. Masę studzimy i wykładamy na biszkopt.

Pianka:

Śnieżki ubijamy z mlekiem. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, mieszamy z ubitą śnieżką. Wykładamy na masę z cukinii. Odstawiamy do stężenia do lodówki.

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas schłodzenia: 3-4 godziny
Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz