Robię ją zawsze na Święta i inne okazje. Wszyscy ją uwielbiają.
Babka Eska :
6 jaj
200g mąki pszennej
90g mąki ziemniaczanej
200g cukru
Stopiona kostka masła
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
lukier do udekorowania
Przygotowanie :
Jaja ubijać z cukrem, aż masa podwoi objętość. Dodać oba rodzaje
mąki i proszek do pieczenia,wymieszać. Nadal mieszając dodawać
stopniowo masło i cukier waniliowy. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej
tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wylać na jasne.
Piec 45 min. w temperaturze 170°C . Ostudzone ciasto polukrować.
Czas przygotowania : 1 godzina
Ilość porcji : 18
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz