Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta. Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu.
Bigos tradycyjny: 1 kg pieczarek 1,5 kg mięsa gulaszowego 50 dag boczku świeżego 1 cebula 2 kg kiszonej kapusty 3 łyżki smalcu kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 8 śliwek suszonych bez pestek 3 łyżki cukru przyprawa uniwersalna sól, pieprz mielony 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu. Boczek i mięso kroimy w kostkę. Cebulę posiekać. Wszystko włożyć do podsmażonych pieczarek i doprawić przyprawą uniwersalną. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, śliwki suszone, gotujemy. Wszystko razem łączymy. Do smaku przyprawiamy solą, pieprzem mielonym, przyprawą uniwersalną, cukrem. Dodajemy koncentraty i mieszamy. Dusić na małym ogniu przez około 40 minut. Bigos podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem. Czas przygotowania: 3,5 godziny Ilość porcji: 10-12
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz