czwartek, 16 marca 2017

Bigos tradycyjny

Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na
Święta. Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin –
smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu.







Bigos tradycyjny:

1 kg pieczarek
1,5 kg mięsa gulaszowego
50 dag boczku świeżego
1 cebula
2 kg kiszonej kapusty
3 łyżki smalcu
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
8 śliwek suszonych bez pestek
3 łyżki cukru
przyprawa uniwersalna
sól, pieprz mielony
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego


Przygotowanie:

Pieczarki umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu. Boczek i
mięso kroimy w kostkę. Cebulę posiekać. Wszystko włożyć do
podsmażonych pieczarek i doprawić przyprawą uniwersalną. Dusić na
małym ogniu pod przykryciem. 
Kapustę posiekać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu bez
przykrycia. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
śliwki suszone, gotujemy. Wszystko razem łączymy. Do smaku przyprawiamy
solą, pieprzem mielonym, przyprawą uniwersalną, cukrem. Dodajemy
koncentraty i mieszamy. Dusić na małym ogniu przez około 40 minut. Bigos
podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.

Czas przygotowania: 3,5 godziny
Ilość porcji: 10-12

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz