wtorek, 28 lutego 2017

Rogaliki

Świeże, mięciutkie rogaliki wypełnione marmoladą i przyozdobione
niteczkami lukru. Rozkosz dla podniebienia!


Rogaliki:

1 kg mąki 
kostka margaryny
4 jaja
10 dag drożdży
330g kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
marmolada
lukier

Przygotowanie:

Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Mąkę przesiać, dodając do niej drożdże, jajka, miękką margarynę i
śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto, przykryć ścierką i odstawić do
wyrośnięcia. 
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wyciąć z niego jednakowej
wielkości trójkąty.
Na każdym umieścić po łyżeczce marmolady i dokładnie zwinąć,
nadając mu kształt rogalika. Ułożyć w odstępach na blasze. Piec 15-20
minut w 180°C. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Polukrować. 

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość sztuk: 35 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz