Świeże, mięciutkie rogaliki wypełnione marmoladą i przyozdobione niteczkami lukru. Rozkosz dla podniebienia!
Rogaliki: 1 kg mąki kostka margaryny 4 jaja 10 dag drożdży 330g kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru marmolada lukier Przygotowanie: Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, dodając do niej drożdże, jajka, miękką margarynę i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wyciąć z niego jednakowej wielkości trójkąty. Na każdym umieścić po łyżeczce marmolady i dokładnie zwinąć, nadając mu kształt rogalika. Ułożyć w odstępach na blasze. Piec 15-20 minut w 180°C. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Polukrować. Czas przygotowania: 50 minut Ilość sztuk: 35
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz