wtorek, 28 lutego 2017

Śnieżnik

Apetycznie wygląda jak i apetycznie smakuje. Z przepisu mojej mamy.


Śnieżnik: Ciasto: 5 jaj 25 dag margaryny 25 dag cukru 35 dag mąki 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku 1 cukier waniliowy Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag margaryny Polewa: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 4 łyżki wrzącej wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: Truskawki lub inne owoce (agrest, wiśnia) Przygotowanie: Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym dodawać po jajku na przemian z mąką i proszkiem. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać wody. Podzielić ciasto na pół do jednej dodać kakao. Wylać na blachę (26x40) ciemne ciasto,a potem jasne. Piec 30 minut w 180° C Na wystudzone ciasto poukładać truskawki. Krem: Margarynę utrzeć na puszystą masę. Z pozostałych składników ugotować budyń. Zimny dodać do margaryny i wymieszać. Wyłożyć na truskawki . Polewa: Składniki polewy gotować około 5 minut. Zimną polewę rozprowadzić na kremie. Gotowe ciasto włożyć do lodówki. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia: 30 minut Ilość porcji: 12-16

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz