Apetycznie wygląda jak i apetycznie smakuje. Z przepisu mojej mamy.
Śnieżnik:
Ciasto:
5 jaj
25 dag margaryny
25 dag cukru
35 dag mąki
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku
1 cukier waniliowy
Krem:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
Polewa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
4 łyżki wrzącej wody
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
Truskawki lub inne owoce (agrest, wiśnia)
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym dodawać po jajku na
przemian z mąką i proszkiem. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodać wody.
Podzielić ciasto na pół do jednej dodać kakao. Wylać na blachę
(26x40) ciemne ciasto,a potem jasne. Piec 30 minut w 180° C
Na wystudzone ciasto poukładać truskawki.
Krem:
Margarynę utrzeć na puszystą masę. Z pozostałych składników
ugotować budyń. Zimny dodać do margaryny i wymieszać. Wyłożyć na
truskawki .
Polewa:
Składniki polewy gotować około 5 minut. Zimną polewę rozprowadzić na
kremie.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 12-16
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz