wtorek, 28 lutego 2017

Śnieżynka

Sama wymyśliłam ten przepis. Polecam na przeróżne przyjęcia z
rodziną i przyjaciółmi, na urodziny i nie tylko...





Śnieżynka:
Ciasto:
Kostka margaryny
4 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
niepełna szklanka cukru

Masa:
1 opk. galaretki agrestowej
1 opk. Śnieżki
200ml mleka

Oraz: wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać z proszkiem.Jajka
ubijać dodając cukier,cukier wanilinowy.Następnie do masy dodajemy
mąkę z proszkiem i rozpuszczoną margarynę.Mieszamy. Wylewamy na
blachę (25x36).Pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku do temp. 180°C

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Do lekko stężałej
galaretki dodajemy Śnieżkę przygotowaną według przepisu.Wszystko
mieszamy.Gotową masę wlewamy na górną część ciasta,dekorujemy
wiórkami kokosowymi.Wkładamy do lodówki.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 20


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz