Lekkie biszkoptowe ciasto. Idealne zarówno na imprezę rodzinną jak i słodką przekąskę w ciągu dnia.
Brzdąc:
Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka 3 łyżki kaszy manny kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao cukier waniliowy 1 żółtko Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej blachy (26x40) wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180°C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół. Masa: Mleko i kaszę zagotować. Po ostudzeniu dodać margarynę, cukier puder i cukier waniliowy oraz żółtko. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać kakao. Ciasto posmarować masą, przykryć drugą częścią ciasta i na wierzch znów masa. Zrobić wzorek widelcem, posypać wiórkami i włożyć ciasto do lodówki. Czas przygotowania:45 minut Czas pieczenia: 25 minut Ilość porcji:18-20
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz