wtorek, 28 lutego 2017

Brzdąc

Lekkie biszkoptowe ciasto. Idealne zarówno na imprezę rodzinną jak i
słodką przekąskę w ciągu dnia.






Brzdąc: 

Biszkopt:
8 jajek 
1,5 szklanki cukru 
1,5 szklanki mąki tortowej  
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1/2 l mleka
3 łyżki kaszy manny
kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
cukier waniliowy
1 żółtko

Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt:
Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem
do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej blachy (26x40)
wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180°C. Po
upieczeniu ciasto przekrawamy na pół.

Masa:
Mleko i kaszę zagotować. Po ostudzeniu dodać margarynę, cukier puder i
cukier waniliowy oraz żółtko. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać
kakao. 

Ciasto posmarować masą, przykryć drugą częścią ciasta
 i na wierzch znów masa. Zrobić wzorek widelcem, posypać wiórkami i
włożyć ciasto do lodówki.

Czas przygotowania:45 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji:18-20

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz