Piekę dla rodziny, która uwielbia moje słodkości.
Ciasto Skubaniec: 5 jaj 1/2 kg mąki 3 łyżki smalcu 1 łyżka płaska proszku do pieczenia 5 łyżek + 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 1 płaska łyżka kakao owoce lub dżem Przygotowanie: Z mąki, proszku, margaryny, 5 łyżek cukru, smalcu i żółtek wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Blachę (27x41) wyścielić papierem i wyłożyć jasną część ciasta, a na nią owoce lub dżem. Wierzch posypać pokruszonym ciemnym ciastem. Z białek i 1 szklanki cukru ubić pianę i wylać na ciemne ciasto, a na nie pokruszyć resztę jasnego ciasta. Piec 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut Ilość porcji: 20-24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz