wtorek, 28 lutego 2017

Skubaniec

Piekę dla rodziny, która uwielbia moje słodkości.




Ciasto Skubaniec:

5 jaj
1/2 kg mąki
3 łyżki smalcu
1 łyżka płaska proszku do pieczenia
5 łyżek + 1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 płaska łyżka kakao
owoce lub dżem

Przygotowanie:

Z mąki, proszku, margaryny, 5 łyżek cukru, smalcu i żółtek wyrobić
ciasto.
Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.
Blachę (27x41) wyścielić papierem i wyłożyć jasną część ciasta, a
na nią owoce lub dżem.
Wierzch posypać pokruszonym ciemnym ciastem. Z białek i 1 szklanki cukru
ubić pianę i wylać na ciemne ciasto, a na nie pokruszyć resztę jasnego
ciasta. Piec 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 20-24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz