Smaczny i niezastąpiony na świątecznym stole. Znika w mgnieniu oka.
Makowiec na blachę:
Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
500g maku
1 i 1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki margaryny
łyżeczka miodu
olejek migdałowy
3 jaja
100g rodzynek
Wałeczki:
400g mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
Lukier
Przygotowanie:
Mak zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na noc.
Masa: Mak odcedzić i odsączyć. Zmielić trzykrotnie. Rodzynki, jajka,
olejek wymieszać z makiem. Cukier, margarynę i miód roztopić, dodać do
maku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę z proszkiem.
Wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę (27x41) wyłożoną papierem i
dodać masę makową.
Wałeczki: Wszystkie składniki zagnieść, formułować cienkie wałeczki
i rozłożyć na masie w formie kratki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut. Ostudzone ciasto
polukrować.
Czas przygotowania: 100 minut
Ilość porcji: 24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz