wtorek, 28 lutego 2017

Makowiec na blachę

Smaczny i niezastąpiony na świątecznym stole. Znika w mgnieniu oka.



Makowiec na blachę: Ciasto: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500g maku 1 i 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki margaryny łyżeczka miodu olejek migdałowy 3 jaja 100g rodzynek Wałeczki: 400g mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: Lukier Przygotowanie: Mak zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na noc. Masa: Mak odcedzić i odsączyć. Zmielić trzykrotnie. Rodzynki, jajka, olejek wymieszać z makiem. Cukier, margarynę i miód roztopić, dodać do maku. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę (27x41) wyłożoną papierem i dodać masę makową. Wałeczki: Wszystkie składniki zagnieść, formułować cienkie wałeczki i rozłożyć na masie w formie kratki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut. Ostudzone ciasto polukrować. Czas przygotowania: 100 minut Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz