wtorek, 28 lutego 2017

Chrupiące gofry

Można je podawać zarówno na obiad, jak i na kolację czy śniadanie. Prawdziwa rozkosz w ustach.





Gofry:

250g mąki
125g margaryny
25g cukru
cukier waniliowy
4 jajka
starta skórka z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
250ml mleka lub śmietany
olej
dowolne dodatki: dżem, bita śmietana, owoce

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać po jednym jajku.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ucierać do uzyskania gęstej, puszystej masy.
Do dość gęstego ciasta dodać utartą skórkę z cytryny oraz mleko lub śmietanę.
Starannie wymieszać. Piec w gofrownicy. Udekorować dowolnymi dodatkami.

Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 12 sztuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz