poniedziałek, 27 lutego 2017

Sernik z gruszkami

Serniki należą do moich ulubionych wypieków. Ten jest puszysty i
delikatny. Wszyscy go zajadają z wielką przyjemnością.




Sernik z gruszkami:

Ciasto:
Kostka margaryny
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
2 kostki sera
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy 
1 jajko

Dodatkowo: 
słoik gruszek z kompotu
5 białek
1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem i żółtka.
Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Po zagnieceniu
podzielić ciasto na większą i mniejszą część.
Mniejszą włożyć do lodówki na około 1/2 godziny, a większą
wyłożyć na blachę(28x42) .

Masa:
Margarynę utrzeć z cukrem, wbić jajko. Porcjami dodawać ser. Na końcu
dodać cukier waniliowy i budyń. Po połączeniu składników wyłożyć
masę na ciasto. Na ser rozłożyć gruszki.

Następnie ubić białka ze szklanką cukru i rozłożyć je na gruszkach.
To wszystko przykryć ciastem z lodówki podzielonym na mniejsze kawałki.
Piec 45 min w 180 °C.

Czas przygotowania: 95 min
Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz