Serniki należą do moich ulubionych wypieków. Ten jest puszysty i delikatny. Wszyscy go zajadają z wielką przyjemnością.
Sernik z gruszkami: Ciasto: Kostka margaryny 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 2 kostki sera 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 jajko Dodatkowo: słoik gruszek z kompotu 5 białek 1 szklanka cukru Przygotowanie: Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem i żółtka. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Po zagnieceniu podzielić ciasto na większą i mniejszą część. Mniejszą włożyć do lodówki na około 1/2 godziny, a większą wyłożyć na blachę(28x42) . Masa: Margarynę utrzeć z cukrem, wbić jajko. Porcjami dodawać ser. Na końcu dodać cukier waniliowy i budyń. Po połączeniu składników wyłożyć masę na ciasto. Na ser rozłożyć gruszki. Następnie ubić białka ze szklanką cukru i rozłożyć je na gruszkach. To wszystko przykryć ciastem z lodówki podzielonym na mniejsze kawałki. Piec 45 min w 180 °C. Czas przygotowania: 95 min Ilość porcji: 24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz