Idealne na niedzielony podwieczorek. Szybko znika z talerza.
Ciasto jabłkowe : 5 jabłek kostka margaryny 4 jajka po szklance mąki pszennej i mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń : 4 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia,mieszać na gładką masę. Na końcu dodać pianę z białek.Wszystko wymieszać. Z podanych składników ugotować budyń i ostudzić.Na blachę wyłożyć kolejno 3/4 ciasta,starte jabłka, ugotowany budyń, pozostałe ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 50 min. Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut Ilość porcji : 12-14
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz