poniedziałek, 27 lutego 2017

Ciasto jabłkowe

Idealne na niedzielony podwieczorek. Szybko znika z talerza.






Ciasto jabłkowe :

5 jabłek
kostka margaryny
4 jajka
po szklance mąki pszennej i mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń :

4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wszystkie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka
oddzielić od żółtek.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać
mąkę pszenną i ziemniaczaną
wraz z proszkiem do pieczenia,mieszać na gładką masę. Na końcu dodać
pianę z białek.Wszystko wymieszać.

Z podanych składników ugotować budyń i ostudzić.Na blachę wyłożyć
kolejno 3/4 ciasta,starte jabłka, ugotowany budyń,
pozostałe ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 50 min.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji : 12-14

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz