Mięciutkie i chrupiące, a co najważniejsze bez smażenia na głębokim tłuszczu!
Oponki serowe z piekarnika:
250 g sera białego
3 szklanki mąki
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
2 żółtka
2 opak. cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe i biała posypka
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wbijamy jajko, dodajemy żółtka, śmietanę i ser. Zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wycinaj krążki szklanką, a w środku dziurkę kieliszkiem. Układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 8-10 minut.
Przestygnięte polewamy czekoladą i obsypujemy posypką lub wiórkami.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość sztuk: 14
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz