poniedziałek, 27 lutego 2017

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną to delikatny wypiek, którym z pewnością zachwycisz wszystkich domowników i gości.



Sernik z żurawiną: Ciasto: 1/2 kostki margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1,6 kg sera 2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 1 cytryna 4 jaja 1 cukier waniliowy 50 g suszonej żurawiny 1 kostka margaryny Lukier: 1 szklanka cukru pudru mała ilość mleka oraz: suszona żurawina do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Margarynę ucieram z cukrem i jajkami. Na końcu dodaję wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wyrabiam ciasto i wykładam na blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Masa: Ser łączę z margaryną i ucieram, dodając 1,5 szklanki cukru, pojedynczo żółtka, wyciśnięty sok z cytryny i budynie. Gdy masa będzie jednolita łączę z ubitymi z 1/2 szklanki cukru białkami. Delikatnie mieszam i dodaję żurawinę. Wylewam masę serową na ciasto i piekę w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w temperaturze 160°C. Lukier: 1 szklankę cukru pudru łączę z małą ilością ciepłego mleka. Polewam lukrem wierzch jeszcze ciepłego sernika. Dekoruję żurawiną. Czas przygotowania: 60 minut Czas pieczenia: 60 minut Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz