sobota, 25 lutego 2017

Pączki z piekarnika z białą czekoladą

Pieczone w piekarniku, lżejsze i mniej kaloryczne. W wersji light.





Pączki z piekarnika z białą czekoladą:

1 kg mąki
100 g drożdży
2 jajka
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
100 g białej czekolady
lukier

Przygotowanie:

Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru. Mleko lekko podgrzać, odlać 1/2 szklanki,  dodać do drożdży, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wsypać cukier, dodać rozkłócone jajka, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i olej. Starannie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i szklanką wykrawać z niego krążki, wkładać po kawałku czekolady, formować. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Pączki piec w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone polukrować.

Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość sztuk: 40


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz