Pączki z piekarnika z białą czekoladą:
1 kg mąki
100 g drożdży
2 jajka
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
100 g białej czekolady
lukier
Przygotowanie:
Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru. Mleko lekko podgrzać, odlać 1/2 szklanki, dodać do drożdży, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wsypać cukier, dodać rozkłócone jajka, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i olej. Starannie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i szklanką wykrawać z niego krążki, wkładać po kawałku czekolady, formować. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Pączki piec w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone polukrować.
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość sztuk: 40
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz