W mojej rodzinie wszyscy bardzo lubią serniki. Idealny nie tylko na Święta, ale i na każdą okazję.
Sernik śmietanowy: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru Kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenie Masa: 4 śmietany 18% po 400 ml lub 3 po 500 ml 2 budynie śmietankowe 6 białek 1,5 szklanki cukru 100g rodzynek Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Większą wylepić formę ( 28x42 ) , a mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Masa: Śmietanę ubić, wsypać budynie i rodzynki, wymieszać. Białka ubić , stopniowo dodawać cukier. Wymieszać ze śmietaną. Masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. Piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C Czas przygotowania: 1 godz. 45 min Ilość porcji: 24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz