poniedziałek, 27 lutego 2017

Sernik śmietanowy

W mojej rodzinie wszyscy bardzo lubią serniki. Idealny nie tylko na
Święta, ale i na każdą okazję.




Sernik śmietanowy:

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
Kostka margaryny
6 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenie

Masa:
4 śmietany 18% po 400 ml lub 3 po 500 ml
2 budynie śmietankowe
6 białek
1,5 szklanki cukru
100g rodzynek

Przygotowanie:

Ciasto:
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Podzielić na 2 części:
większą i mniejszą. Większą wylepić formę ( 28x42 ) , a mniejszą
zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Masa:
Śmietanę ubić, wsypać budynie i rodzynki, wymieszać. Białka ubić ,
stopniowo dodawać cukier. Wymieszać ze śmietaną. 
Masę wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki. 
Piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C

Czas przygotowania: 1 godz. 45 min
Ilość porcji:  24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz