wtorek, 28 lutego 2017

Placek na maślance

Puszysty, lekki, a jednocześnie odpowiednio wilgotny, z chrupiącą
kruszonką na wierzchu i soczystymi owocami w środku.



Placek na maślance:

Ciasto:
1 szklanka maślanki
2 jajka
szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki oliwy
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
owoce (truskawki, maliny) lub dowolny dżem

Przygotowanie:
Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając szklankę maślanki i oliwę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta, na
koniec wsypujemy cukier waniliowy. Wylewamy na blachę (25x36). 
Owoce układamy na cieście. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy
mąkę tak, by powstały grudki. Rozkruszamy na owocach. Pieczemy 30 minut
w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz