Puszysty, lekki, a jednocześnie odpowiednio wilgotny, z chrupiącą kruszonką na wierzchu i soczystymi owocami w środku.
Placek na maślance: Ciasto: 1 szklanka maślanki 2 jajka szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki oliwy 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła owoce (truskawki, maliny) lub dowolny dżem Przygotowanie: Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając szklankę maślanki i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta, na koniec wsypujemy cukier waniliowy. Wylewamy na blachę (25x36). Owoce układamy na cieście. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę tak, by powstały grudki. Rozkruszamy na owocach. Pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Czas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz