Tort malinowy: Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 op. kremu waniliowego do tortów 250 ml mleka 80 g miękkiego masła czerwony barwnik spożywczy Dodatkowo: mały słoik dżemu malinowego suszona żurawina posypka kakaowa Przygotowanie: Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy (9x27x30) w kształcie serca. Pieczemy 40 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na 3 części. Krem: Do wysokiego naczynia wlać 250 ml schłodzonego mleka, wsypać zawartość torebki i miksować ok. 3 minut. Następnie dodać 80 g masła i kilka kropli barwnika czerwonego by zabarwiło masę na kolor różowy. Wymieszać. Blat ciasta posmarować masą i dżemem malinowym. Położyć drugi blat ciasta, posmarować masą. Przykryć trzecim blatem ciasta. Resztą masy posmarować boki i wierzch tortu, udekorować suszoną żurawiną i posypką kakaową. Czas przygotowania: 70 minut Czas pieczenia: 40 minut Ilość porcji: 14
czwartek, 9 marca 2017
Tort malinowy
Tort przygotowałam na 5 rocznicę związku z moim ukochanym. Wyraża
więcej niż tysiąc słów! Prosty i bardzo pyszny!
Tort malinowy: Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 op. kremu waniliowego do tortów 250 ml mleka 80 g miękkiego masła czerwony barwnik spożywczy Dodatkowo: mały słoik dżemu malinowego suszona żurawina posypka kakaowa Przygotowanie: Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy (9x27x30) w kształcie serca. Pieczemy 40 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na 3 części. Krem: Do wysokiego naczynia wlać 250 ml schłodzonego mleka, wsypać zawartość torebki i miksować ok. 3 minut. Następnie dodać 80 g masła i kilka kropli barwnika czerwonego by zabarwiło masę na kolor różowy. Wymieszać. Blat ciasta posmarować masą i dżemem malinowym. Położyć drugi blat ciasta, posmarować masą. Przykryć trzecim blatem ciasta. Resztą masy posmarować boki i wierzch tortu, udekorować suszoną żurawiną i posypką kakaową. Czas przygotowania: 70 minut Czas pieczenia: 40 minut Ilość porcji: 14
Tort malinowy: Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 op. kremu waniliowego do tortów 250 ml mleka 80 g miękkiego masła czerwony barwnik spożywczy Dodatkowo: mały słoik dżemu malinowego suszona żurawina posypka kakaowa Przygotowanie: Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy (9x27x30) w kształcie serca. Pieczemy 40 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na 3 części. Krem: Do wysokiego naczynia wlać 250 ml schłodzonego mleka, wsypać zawartość torebki i miksować ok. 3 minut. Następnie dodać 80 g masła i kilka kropli barwnika czerwonego by zabarwiło masę na kolor różowy. Wymieszać. Blat ciasta posmarować masą i dżemem malinowym. Położyć drugi blat ciasta, posmarować masą. Przykryć trzecim blatem ciasta. Resztą masy posmarować boki i wierzch tortu, udekorować suszoną żurawiną i posypką kakaową. Czas przygotowania: 70 minut Czas pieczenia: 40 minut Ilość porcji: 14
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz