środa, 8 marca 2017

Babka piaskowa

Idealnie krucha i puszysta, nie za słodka! Idealna! Łatwa i pyszna.






Babka piaskowa:

4 jaja
200 g cukru
200 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
180 g mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 kropli aromatu cytrynowego

dodatkowo:
lukier

Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 100° C, keksówkę wysmarować masłem i wysypać
bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek, ubić białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, wymieszać mikserem na
najniższych obrotach.

W drugiej misce zmiksować pozostałe składniki na gładką masę, dodać
masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki,
wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na 180° C, piec 50 minut.
Po upieczeniu ostudzić i polukrować.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 12

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz