niedziela, 5 marca 2017

Seromakowiec

Wspaniałe połączenie, które uwielbiam najbardziej, czyli ser i mak. Jestem mega fanką serników i makowców. Najważniejsze, że cieszy się zawsze dużym powodzeniem. Oczaruje każdego. 





Seromakowiec:
Ciasto: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera śmietankowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 kostka masła 1 puszka gotowej masy makowej oraz lukier Przygotowanie: Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą blachę (28x42) wyłożoną papierem. Masa: Jajka rozbić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, 2 budyniami oraz 5 żółtkami. Dodać 1 kg sera śmietankowego. Na koniec delikatnie wymieszać z białkami. Gotową masę makową wysmarować na wierzch ciasta. Na warstwę maku wyłożyć masę serową. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C i piec ok. 1 godziny. Ozdobić lukrem. Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia: 1 godzina Ilość porcji: 24

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz