Wspaniałe połączenie, które uwielbiam najbardziej, czyli ser i mak.
Jestem mega fanką serników i makowców. Najważniejsze, że cieszy się zawsze dużym powodzeniem. Oczaruje każdego.
Seromakowiec:
Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera śmietankowego
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 opakowania budyniu waniliowego
1 kostka masła
1 puszka gotowej masy makowej
oraz lukier
Przygotowanie:
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę z proszkiem.
Wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą blachę (28x42) wyłożoną
papierem.
Masa:
Jajka rozbić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną
pianę. Miękkie masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, 2 budyniami oraz
5 żółtkami. Dodać 1 kg sera śmietankowego. Na koniec delikatnie
wymieszać z białkami.
Gotową masę makową wysmarować na wierzch ciasta. Na warstwę maku
wyłożyć masę serową. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do
temp. 180° C i piec ok. 1 godziny. Ozdobić lukrem.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz