środa, 1 marca 2017

Mięsna rolada z jajkiem w cieście foccacia

Lubię eksperymentować i wymyślać nowe potrawy. Roladę wymyśliłam sama!






Mięsna rolada z jajkiem w cieście foccacia:

500g mięsa mielonego
380 g ciasta foccacia
5 jajek
1 żółtko
300g pieczarek
1 cebula
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

4 jajka ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki lub drobniej.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć na oleju z pieczarkami. Mięso mielone wymieszać w misce z jajkiem, musztardą, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodać przesmażone pieczarki z cebulą i wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i uformować z niego owal. W środek włożyć obrane jajka, jedno za drugim. Ciasto foccacia pokroić w paski.  Paski ciasta ułożyć na mięsie, a ich końcówki zawinąć pod spód mięsa. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem. Roladę piec w nagrzanym piekarniku  do 180°C przez około 35-40 minut.

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4-6

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz