wtorek, 7 marca 2017

Drożdżowa gwiazda

Wygląda jak gwiazda, wygląda obłędnie! Mięciutka i puszysta! Te ciasto było dla mnie wyzwaniem, ale dałam radę. Jestem fanką Nutelli! Słodkie i pyszne! :D




Drożdżowa gwiazda:
500 g mąki 2 jajka 180 ml mleka 60 g cukru 30 g masła 30 g świeżych drożdży ponadto: 1 rozmącone jajko nutella Sposób wykonania: Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Odstawić, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać przez sitko. Jajka ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić i dodać do mleka (mieszanina ma mieć temp. pokojową) Do mąki dodać ubite jajka, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto. Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć średnicę ok. 24 cm. Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty. Posmarować go nutellą, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd. Brzegi ciasta łączymy ze sobą i dociskamy do formy. Przykryć ciasto i pozostawić do napuszenia. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 180°C ok. 20 minut. Czas przygotowania: 120 minut Ilość porcji: 16

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz