poniedziałek, 27 marca 2017

Tort Urodzinowy

To Torcik który po raz pierwszy zrobiłam kilkanaście lat temu dla mojego Ukochanego! Był bardzo smaczny, a Solenizant bardzo zadowolony. Szybko zniknął z talerza!







Tort Urodzinowy:


Biszkopt:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 l mleka
2 budynie śmietankowe
dżem brzoskwiniowy
2 kostki margaryny
szklanka cukru
2 łyżki kakao

dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt:
Ubijamy białka, dodajemy cukier,żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy.Wlewamy do dużej tortownicy, wyłożoną papierem i pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 °C.

Masa:
Budynie przygotowujemy według przepisu. Studzimy. 2 kostki margaryny ucieramy mikserem z 1 szklanką cukru. Potem dodajemy ostudzony budyń. Dalej ucieramy,aż masa będzie puszysta. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao.

Biszkopt dzielimy na 4 części. Przekładamy białą masą,dżemem, potem ciemną masą. Na wierzch ciemna masa i dekorujemy wiórkami kokosowymi. Resztę kremu nakładamy w rękaw cukierniczy ( według własnego uznania,różnymi końcówkami ) i dekorujemy. Smacznego!

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 14-16

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz