wtorek, 21 marca 2017

Pieczony Kurczak

Chrupiący i soczysty. Idealna propozycja na niedzielny obiad.





Pieczony Kurczak:

1,7 kg kurczaka
kilka ząbek czosnku
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki marynaty
jabłko

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myję wewnątrz i zewnątrz, po czym osuszam. Usuwam
kuperek i szyjkę. Następnie nacieram mięso w środku i na wierzchu
przyprawami. Czosnek oraz obrane i pokrojone jabłko wkładam do środka. 
Na dużą blachę lub naczynie żaroodporne wkładam na środek kurczaka.
Piekę w nagrzanym piekarniku do 180°C prze ok. 2,5 godziny. Na godzinę
przed końcem pieczenia co 15 minut polewam mięso powstałym podczas
pieczenia tłuszczem. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie wyjątkowo
chrupiąca, a mięso soczyste.

Czas przygotowania: 160 minut
Ilość porcji: 6-8

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz