Chrupiący i soczysty. Idealna propozycja na niedzielny obiad.
Pieczony Kurczak: 1,7 kg kurczaka kilka ząbek czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki marynaty jabłko Przygotowanie: Kurczaka dokładnie myję wewnątrz i zewnątrz, po czym osuszam. Usuwam kuperek i szyjkę. Następnie nacieram mięso w środku i na wierzchu przyprawami. Czosnek oraz obrane i pokrojone jabłko wkładam do środka. Na dużą blachę lub naczynie żaroodporne wkładam na środek kurczaka. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180°C prze ok. 2,5 godziny. Na godzinę przed końcem pieczenia co 15 minut polewam mięso powstałym podczas pieczenia tłuszczem. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie wyjątkowo chrupiąca, a mięso soczyste. Czas przygotowania: 160 minut Ilość porcji: 6-8
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz