Karpatka: Ciasto: 1 szklanka wody 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 3 szklanki mleka 3 żółtka 1,5 kostki masła Oraz: cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto: W garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę (23 x 38 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, piec w temperaturze 200ºC około 15-20 minut. Krem: Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń. Na pofałdowane ciasto wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem Karpatami do góry. Posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania: 70 minut Ilość porcji: 24
piątek, 3 marca 2017
Karpatka
Najlepsze ciasto na rodzinne imprezy, przyjęcia, święta i
inne okazje. Ciasto iście królewskie, puszysty krem między płatkami lekkiego ciasta. Zapraszam na Wielką deserową ucztę.
Karpatka: Ciasto: 1 szklanka wody 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 3 szklanki mleka 3 żółtka 1,5 kostki masła Oraz: cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto: W garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę (23 x 38 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, piec w temperaturze 200ºC około 15-20 minut. Krem: Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń. Na pofałdowane ciasto wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem Karpatami do góry. Posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania: 70 minut Ilość porcji: 24
Karpatka: Ciasto: 1 szklanka wody 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 3 szklanki mleka 3 żółtka 1,5 kostki masła Oraz: cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto: W garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę (23 x 38 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, piec w temperaturze 200ºC około 15-20 minut. Krem: Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń. Na pofałdowane ciasto wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem Karpatami do góry. Posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania: 70 minut Ilość porcji: 24
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz