sobota, 18 marca 2017

Ciasto bananowe

Zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na to, by przygotować coś słodkiego. Wtedy zawsze sprawdzają się ciasta na zimno. Ciasto bananowe jest smaczne i szybkie w przygotowaniu. A przede wszystkim dla wielbicieli bananów.







Ciasto bananowe:
125 g margaryny
6 bananów
4 galaretki cytrynowe
sok z 1 cytryny
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:
Margarynę rozpuść w rondelku razem z 1/2 szklanki wody. Gdy się
zagotuje, wsyp 2 galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą. 
Cztery banany pokrój w plastry i zmiksuj z sokiem z cytryny, połącz z
przestudzoną masą cytrynową. Pozostałe galaretki rozpuść razem w 1 l
gorącej wody i odstaw do przestygnięcia. Tortownicę o średnicy 22 cm
wyłóż biszkoptami.
Na biszkopty wyłóż masę bananowo-cytrynową i odłóż na chwilę do
lodówki, by masa zastygła.
Pozostałe banany pokrój w plasterki, ułóż na masie i zalej
tężejącą galaretką.
Gotowy deser odłóż na noc do lodówki, by dobrze stężał.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz